Matematika (5. třída)

Z Wikiverzity
Přejít na: navigace, hledání



346 458 + 53 586= 
689 457 + 24 378= 
532 673 + 4 394= 


5 549:3= 
7 745:5= 


437.5= 
657.3= 

746.9=

583.2= 


3 pětiny 1h =

4 šestiny 1h = 



40+(43-37)=
27+(37+25)= 
57-(32+19)=
79-(93-67)= 


Maminka koupila 32 koláčů a 2 čtvrtiny buchet z počtu koláčů.

  • A) Kolik je jedna čtvrtina z koláčů? Jedna čtvrtina koláčů je 8.
  • B) Kolik je buchet? Buchet koupila 16.
  • C) Kolik je 1 osmina buchet? Jedna osmina buchet je 2.
  • D) Kolik je koláčů a buchet celkem? Celkem jich je 48.
  • 4 678:8=
  • 5 734:5=
  • 9 536:6=
  • 76 978:3=
  • 67 386:7=
  • 45 684:4=
  • 4 797:75=
  • 7 538:63=
  • 3 832:57=
  • 83 764:65=
  • 72 639:84=
  • 37 621:46=
  • 945 632:5=
  • 863 683:7=
  • 356 732:9=
  • 642 397:56=
  • 834 523:73=
  • 953 627:87=

3. lekce[editovat]

Zaměřená na zlomky


Jak počítat? 25mm = 0,25 z 1cm

  • 34 mm = 3.4 cm
  • 76 cm = 0.76 m
  • 7 dm = 0.7 m

Příklady jako např. 740g z 1kg nebo 600g z 1kg nemusíte zapisovat 0,740 z 1kg a 0,600 z 1kg, ale i jako 0,74 z 1kg a 0,6 z 1kg.

  • 400 g = 0.4 kg
  • 830 g = 0.83 kg
  • 584 g = 0.584 kg

Jel jsem z Brna do Prahy do zoo. Cesta byla dlouhá 203,2km a trvala 2h a 27min. Polovinu cesty jsem jel autobusem. 4 desetiny cesty jsem jel vlakem a 8 setin cesty jsem jel metrem. 15 tisícin cesty jsem jel tramvají a 5 tisícin jsem šel pěšky.

  • A) Kolik tisícin cesty jsem projel metrem, tramvají a ušel?
  • B) Kolik km by cesta byla, kdyby jsem se dostal na místo určení se zpožděním o 73 tisícin cesty a jak dlouho by mi to trvalo se stejným zpožděním?
  • C) Kolik jsem zaplatil za cestu, když v průměru jsem za jeden kilometr zaplatil 1,5 Kč a měl jsem zpoždění o 73 tisícin?
  • D) Kolik jsem ujel z místa začátku do cíle a z cíle do místa začátku km? Jak dlouho cesta trvala z místa začátku do cíle a z cíle do místa začátku? Kolik by jsem zaplatil za cestu z místa začátku do cíle a z cíle do místa začátku? U všeho počítej se zpožděním o 47 tisícin.

Vypracovává se takto: 72 786 km = 72km 7m 8dm 6mm

  • 43,675 km = 43km 6m 7dm 5mm
  • 87,825 kg = 87kg 825g

4. lekce[editovat]

Tato lekce je zaměřená na desetinná čísla


Porovnej znaménky <,=,>

  • 8,758 > 8,7
  • 7,945 > 7,94
  • 0,538 < 1,538
  • 75,65 > 7,565

  • 2,4+4,3= 6,7
  • 7,2+5,6= 12,8
  • 6,7+3,9= 10,6
  • 8,7+5,6= 14,3
  • 7,7-5,2= 2,5
  • 12,5-7,3= 5,2
  • 9,6-7,8= 1,8
  • 14,4-7,2= 7,2

  • 54,7+65,4= 120,1
  • 63,5-43,7= 19,8
  • 37,78+54,82= 92,60
  • 47,82-35,76= 12,06
  • 453,76+296,83= 750,59
  • 768,65-549,39= 219,26
  • 846,845+645,947= 1492,792
  • 648,738-476,856= 171,882

  • 7.6,8= 47,6
  • 3,2:2= 1,6
  • 5.3,5= 17,5
  • 7,5:3= 2,5
  • 8,75:6= 1,45 (zb.5)
  • 72,63:4= 18,15 (zb.3)

5. lekce[editovat]

Tato lekce je zaměřená na průměr a římské číslice


Kolik jsem průměrně ušel za 1 den?

  • Po: 7km
  • Út: 12km
  • St: 5km
  • Čt: 672m
  • Pá: 5km
  • So: 34km
  • Ne: 4km. Za jeden den jsem průměrně ušel 9,667 km.

Vypočítej průměr.

  • 5, 7, 6, 7, 9, 3= 6 (zb.1)
  • 4, 6, 2, 9, 5, 7= 5 (zb.3)
  • 8, 4, 4, 3, 1, 8= 4 (zb.4)

Zapiš římskými čísly

  • 7= VII
  • 65= LXV
  • 323= CCCXXIII
  • 4362= MMMMCCCLXII
  • 84285=
  • 987363=